Yaşam

Karadağ

karadag hakkinda bilinmesi gereklenler

Türk vatandaşlarının vizesiz seyahat ettiği ülkeler içinde Karadağ da bulunur. 2006 senesinde Sırbistan’dan ayrılan ülke tarihi güzellikleri, maden yatakları ve eşsiz doğasıyla insanların ilgisini çeken bir yerdir. Özellikle Türkiye’den gelen turistleri ağırlayan ülke popüler olma evresindedir. Bu nedenle Karadağ’ın yeterince bilmeyenler için ülke hakkında önemli bilgileri açıklamaya çalışacağız.

Karadağ Nerede?

montengro

Coğrafyaya ilgi duyan kişilerin Karadağ nerede sorusuna cevap aramaları mümkündür. Ülkenin bulunduğu kıta Avrupa kıtasıdır. Konum olarak Avrupa’nın güneydoğusunda yer alması nedeniyle de Güneydoğu Avrupa ülkesi olarak anılır.

Karadağ batıda Bosna Hersek ve Hırvatistan, güneyde Adriyatik Denizi, kuzeyde Sırbistan, doğuda ise Kosova ve Arnavutluk ile komşudur. Balkanların en küçük ve en genç ülkelerinden birisi olan Karadağ’ın arazileri ise genellikle engebeli durumdadır.

Adriyatik Denizi kıyısında bulunan Karadağ Skadar, Moraca, Lim, Zeta ve Piva göllerine ev sahipliği yapar. Ülkenin en büyük gölünü ise Arnavutluk sınırlarına kadar ulaşan Skadar Gölü oluşturur.

Karadağ Nüfus

karadag nufus

Avrupa topraklarındaki küçük ülkelerden birisi olan Karadağ’ın 2023 yılı itibariyle toplam nüfusu 626 bindir. Ülke nüfusunun %68 kadarı şehirlerde yaşam sürer.

Toplamda 626 bin nüfusa sahip olan Karadağ çok uluslu ülkelerdendir. Ülkenin ortalama %45’i Karadağlı iken geriye kalan halk Boşnak, Sırp, Hırvat, Roman ve Arnavut’tur.

Karadağ’ın nüfusunu inanç açısından değerlendirmek gerekirse %75’lik kesim Hristiyan iken %21’lık kısım Müslüman olarak görülür. Ülkedeki ortalama yaşam süresi ise 77’dir. Ayrıca ülke yaşlı nüfus yoğunluğuna sahip ülkeler arasındadır. Genel olarak ülkedeki nüfus artış hızının ise düşük olduğu görülür.

Karadağ Yaşam

karadag yasam

Karadağ ziyaret dışında yaşamak için seçilebilecek ülkeler arasında da bulunur. Bu durumda ülkenin yaşam koşullarını öğrenmek gerekir.

Karadağ’da resmi dil Karadağca’dır. Ancak halkın konuştuğu dil ağırlıklı olarak Sırpçadır. Ayrıca Hırvatça, Boşnakça ve Arnavutça gibi diller de kullanılır. Halkın bulundukları yerler ise konuştukları dile bağlı olarak konumlanmış durumdadır.

Karadağ aynı kıtada bulunduğu Avrupa ülkelerine oranla pahalı olmayan bir ülkedir. Bu nedenle de ülkede yaşamak daha kolaydır. Ucuz ülkeler listesine bakıldığında da ülkenin 12.sırada yer aldığını görmek mümkündür.

Karadağ’da yemek kültürü gelişmiş durumdadır. Bu nedenle halkın şehirlerde bulunan mekanlarda lezzetli yemekleri tüketmeleri mümkündür.

Karadağ’da meşhur olan yemekleri ise şunlar oluşturur; Cicvara, Rastan, Buzara, Popeci, Cevapcici, Popara, Siyah Risotto ve Kacamak gibi yemeklerdir. Ayrıca ülkede Türk mutfağına ait yemekleri de bulmak mümkündür. Bu yemekler arasında musakka, pilav, tulumba, pide ve börek gibi yemekler vardır.

Karadağ Hayat
karadag hayat

Bir ülkede yaşanıp yaşanmama durumu iş olanakları ile anlaşılır. Bu nedenle de Karadağ’da bulunan iş olanaklarını incelemek gerekir. Karadağ’da turizm, lojistik, inşaat, reklamcılık, bilgisayar, pazarlama, hizmet ve maden sektörleri aktif çalışma içerisindedir. Bu nedenle nüfusun büyük bir bölümü bu sektörlerde çalışır.

Karadağ’da eğitim hayatı tüm ülkede aynı kalite ve şekilde verilir durumdadır. Zorunlu eğitim 9 yıl olup 14 yaşına kadar devam eder. Bu zorunlu eğitimin alınması ise ücretsizdir. Ülkede okula başlama yaşı ise 6 olarak belirlenmiş durumdadır. Eğitimde kullanılan dil ise Karadağca dilidir.

Karadağ gece hayatının hareketli olduğu ülkeler arasında bulunur. Bu nedenle ülkenin tercih edilmesinde hareketli olan gece hayatının etkisi büyüktür. Özellikle Budva ve Bar şehirleri popüler durumdadır.

Karadağ Para Birimi
karadag para birimi

Karadağ’la ilgili öğrenilmesi gereken en önemli bilgi para birimidir. Ülkede kullanılan para birimi Euro’dur. Ancak bu para biriminin kullanılması Karadağ’ın AB üyesi olduğunu düşündürmemelidir. Ülkede Avrupa Birliği üyeliği olmamasına rağmen Euro para birimi olarak kullanılır.

Karadağ’da Euro’nun kullanılmaya başladığı tarih 2010’dur. 2010 yılından önceye kadar ise Alman Markı para birimi olarak kullanılmıştır. Euro’nun resmi para birimi olarak kabul edilmesi ise hükümet ve halkın ortak kararıyla olmuştur.

Karadağ Şehirleri

karadag sehirleri

Bağımsızlığını 2006 yılında Sırbistan’dan ayrılarak kazanan Karadağ’ın 21 şehri vardır. Bu şehirler arasında bulunan Podgorica şehri başkent konumundadır.

Karadağ’a ait olan bazı şehirler ve şehirlere dair bilgiler şunlardır;

  • Podgorica
  • Tivat
  • Kotor
  • Niksic
  • Ulcinj
  • Bijelo Polje
  • Herceg Novi
  • Berane
  • Pljevlja
  • Bar
  • Cetinje
  • Rozaje
  • Budva

Bu şehirlerin ülke içindeki konumları, kültürel özellikleri, dini inançları ve genel özellikleri farklıdır. Bu nedenle ziyaret edilecek şehir özelinde araştırma yapmak önemlidir.

1-Podgorica

podgorica

Karadağ ülkesinin başkenti Podgorica şehridir. Bu şehir aynı zamanda ülkenin en büyük şehri olma özelliğine sahip durumdadır. Ülkenin elit kesiminin yaşadığı şehir Podgorica’dır. Bu nedenle eğitim, gelişmişlik ve kültür oranı bu şehirde yüksek durumdadır.

Podgorica yeşil doğası, lezzetli yemeklere ev sahipliği yapan restoranları, doğal nehirleri ve tarihi mekanları ile insanların dikkatini çeken şehirdir. Bu şehre gelen kişilerin gezebilecekleri yerler ise Stara Varos, Ribnica Köprüsü, Kral Parkı, Niagara Şelalesi ve Aziz George Kilisesi gibi yerlerdir.

2-Tivat

tivat

Tivat Karadağ’ın lüks şehirlerinden birisidir. Tivat şehri Kotor Körfezi’ne yer alır. Bu nedenle Karadağ Otelleri‘nde tatil yapmak isteyen kişiler için uygun bir Akdeniz şehridir. Otel aramak isteyen kişiler genellikle Booking tatil ve otel rezervasyon sitesini tercih etmektedirler. Bunun nedeni ise hesaplı oluşu, turist vergisinin ödenmesi ve ev kiralama hizmeti sunmasıdır. Tatil merkezi olması nedeniyle eğlence hayatı oldukça hareketli durumdadır.

Tivat şehri yüzölçümü küçük olmasına rağmen nüfusun ortalama yoğunlukta olduğu şehirdir. Bu şehirdeki önemli yerler ise Granski Parkı, Çiçek Adası, Aziz Sava Kilisesi, Botanik Bahçesi, Donja Lastva, Porto Montenegro ve Kalardovo Plajı’dır.

3-Kotor

kotor

Karadağ’daki Kotor Körfezi’nde bulunan ikinci şehir Kotor şehridir. Unesco korumasında bulunan bu şehirde Orta Çağ’dan izler bulmak mümkündür. Karadağ’da gezilecek yerler arayan kişilerin mutlaka görmesi gereken bir yerdir. Bu nedenle özellikle kültürel gezi deneyimi yaşamak isteyen kişiler için tercih edilebilecek ilk şehirlerdendir.

Kotor nüfusu ortalama 14 bin civarıdır. Bu sayı şehre tatil yapmaya gelen kişiler sayesinde yıl boyu artış gösterir. Orta Çağ esintilerinin bulunduğu şehirdeki önemli yerler ise şunlardır; Denizcilik Müzesi, Aziz Luka Kilisesi, Saat Kulesi, Aziz Trypon Kilisesi, Pima Sarayı, Eski Şehir ve San Giovanni Kalesi’dir.

4-Niksic

niksic

Karadağ’da bulunan şehirlerden bir tanesi de Niksic isimli şehirdir. Niksic ülkenin batı yakasında bulunur. Ülkenin Podgorica’dan sonra en büyük ve en kalabalık şehridir.

Niksic hem sanayi hem de öğrenci kentidir. Şehirde bulunan hidro elektrik santrali nüfusun büyük çoğunluğuna iş imkanı tanımış durumdadır. Kültürel açıdan da zengin olan Niksic’te gezilebilecek yerler ise şunlardır; Mostanica Köprüsü, Ostrog Manastırı, Bedem Kalesi, St.Basil Ortodoks Kilisesi, Manitovac Park ve Niksic Mirasları Müzesi’dir.

5-Ulcinj

ulcinj

Karadağ’ın güney kentlerinden birisi Ulcinj kentidir. Bu kent Ülgün ismiyle anılır. Ayrıca ülkedeki Arnavut nüfusunun bulunduğu şehirdir.

Bahar ve yaz aylarında ziyaret edilebilen Ulcinj’de görülmesi gereken yerleri şunlar oluşturur; Kale Meydanı, Valdanos Plajı, Eski Şehir, Özgürlük Kanıtı, Svac, Arkeoloji Müzesi ve Saska Gölü’dür.

6-Bijelo Polje

bijelo polje

Karadağ’daki şehirler içerisinde Bijelo Polje kültürel ve idari yönden gelişmiştir. Gelişmiş Karadağ şehirlerinden birisi olan Bijelo Polje Osmanlı Devletine ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle şehirde Osmanlı izleri görülür durumdadır.

Bijelo Polje insanlara Djalovica Pecina, Biogradska Gora, St John Sarayı ve St Peters Sarayı ile tarihi yolculuk keyfi yaşatır.

7-Herceg Novi

Herceg Novi

Karadağ’ın sahil şehirlerinden birisi de Herceg Novi ismindeki şehirdir. Bu şehrin ortalama nüfusu 33 bindir. Şehir Osmanlı İmparatorluğu’na ev sahipliği yapması sebebiyle önemlidir.

Herceg Novi şehrinin sahile yakın konumda bulunması denizcilik adına yapılmış eserlerin fazla olmasına neden olmuştur. Özellikle şehrin korunmasını sağlayacak kaleler bulunur. Herceg Novi’de gezilecek yerler; Eski Şehir, Kanlı Kula, Savina Manastırı, Aziz Mikail Kilisesi, Saat Kulesi ve Bela Vista Meydanı’dır.

8-Berane

Berane

Karadağ kentleri arasında Berane şehri bulunur. Şehir ülkenin kuzeydoğusunda bulunur. Bu şehirde birden fazla dine mensup halkı barındırdığı için dini çeşitliliğe sahip durumdadır.

Lim Nehri’nde yer alan Berane’de görülebilecek yerler şunlardır; Kaludra Manastırı, Aziz Yorgi Sütunları, Polimski Müzesi, Jasikovac Parkı ve Sudikova Manastırı’dır.

9-Pljevlja

pljevlja

Ülkenin Orta Çağa tanıklık eden şehirler arasında Pljevlja şehri bulunur. Ülkenin kuzey yakasında bulunan kent 30 bin nüfusa sahiptir. Böylelikle Karadağ’ın nüfus açısından üçüncü şehri olma özelliğine sahiptir.

Taşlıca ismiyle de anılan Pljevlja şehri Sveti Trojica, Kutsal Üçlü Manastırı, Hüseyin Pahas Camii, JU Zavicajni Müzesi ve Vodice Park’a ev sahipliği yapar.

10-Bar

bar

Ülkedeki tatil şehirlerini merak edenler için Bar önemli şehirdir. Bar sahil kenarında bulunarak ülkenin ana limanı görevini yerine getirir.

Osmanlı, Bizans ve Venedikliler tarafından kuşatılmış olan şehir tarihi öneme sahiptir. Özellikle o dönemlere ait tarihi eserler nedeniyle dikkat çeker. Bar şehrinde bulunan tarihi yerler ise şunlardır; Aziz John Kilisesi, Mirovica, Stari Bar, Skadar Gölü, Zukotrlica Plajı, Kral Nikola Sarayı ve Skadar Milli Parkıdır.

11-Cetinje

Cetinje

Karadağ’ın on birinci şehri Cetinje ismiyle anılır. Cetinje şehri karstik ova çevresinde inşa edilmiş durumdadır. Ayrıca bu şehir geçmişte idari kenti ve başkenti olması nedeniyle önemlidir. Ülkenin tarihini gezerek görmek isteyenler için önemli adres konumundadır. Ayrıca Cetinje halk arasında Çetine isminde de anılır.

Biljarda Sarayı, Tarih Müzesi, Çetine Manastırı, Vlach Kilisesi, Lipa Mağarası, Njegos Mezarı ve Lovcen Milli Parkı Cetinje şehrinde görülmesi gereken tarihi mekanlardır.

12-Rozaje

Rozaje

Karadağ’ın Sırbistan sınırında Rozaje şehri bulunur. Dağlık bir alana kurulmuş olan şehirdeki halkın büyük çoğunluğu Boşnak’tır. Şehrin dağlarla çevrili olması nedeniyle gelişmişlik seviyesi düşüktür. Bu şehir ayrıca Rojay ismiyle anılır.

Rozaje şehrinde görülmesi gereken adresler ise şunlardır; White Drin Şelalesi, Rugova Dağları, Sultan II.Murat Camisi ve Rugova Kanyonu’dur.

13-Budva

budva

Karadağ kentlerinin sonuncusu Budva isimli şehirdir. Budva’nın turistik şehir olması yabancı vatandaşlarca en çok bilinen şehir olmasını sağlamıştır. Budva gece hayatı, lüks otelleri ve tatil köyleri sayesinde yıl içinde binlerce turisti ağırlar.

Sahil şehri Budva turizmin dışında tarihi güzellikleri sayesinde de ilgi çeker. Budva’nın ilgi çekmesini sağlayan tarihi güzellikler şunlardır; Sveti Stefan Adası, Budva Kalesi, Eski Şehir, Sveti Nikola Adası ve Roma Nekropolü’dür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir